Academic House
"Mycket nöjd, en av de bästa
kurserna jag deltagit i."
LÄS RECENSIONER
Academic House

Sociala medier ger dig inte fler vänner

Växer ditt sociala nätverk med hjälp av mobiltelefonen och sociala medier som Facebook, LinkedIn, Twitter och Instagram? Inte om man ska tro forskare på University of Oxford som i en ny studie tittat på hur vi människor kommunicerar med varandra. Deras studie pekar på att vi fokuserar våra relationer på ett lika stort antal personer som tidigare.

Det kan synas naturligt att vi skapar nära relationer med fler personer i takt med att vi har tillgång till effektivare verktyg att kommunicera med. Mobiltelefoner och sociala medier är endast några exempel på verktyg som låter oss kommunicera med ett stort antal människor. Men trots de idag närmaste obegränsade möjligheterna att kommunicera så verkar vi inte ha ett större antal nära relationer än innan de sociala nätverken och den mobila tekniken slog igenom.

mobiltelefon och sociala medier

Forskare på Said Business School vid Oxfords Universitet, har i studien The persistence of social signatures in human communication tittat på vilka relationer mobil teknik och de sociala medierna skapar. Medan det skiljer sig i de sociala nätverkens storlek mellan olika personer så är en sak gemensam för alla; vi lyckas endast ha en närmare relation med ett relativt litet antal människor. Bland personerna som ingick i studien märkte forskarna ett tydligt mönster. När nya vänner kommer in i våra sociala nätverk så försvinner ett motsvarande antal vänner ut. Antalet personer som vi har en närmare kontakt med är stabilt, det varken växer eller krymper.

En naturlig förklaring till studiens resultat är naturligtvis begränsningen i tid som vi kan lägga på våra relationer. Men forskarna pekar även på de känslomässiga och kognitiva ansträngningar som krävs för att bibehålla en relation. Forskarnas slutsats blir att kommunikationen mellan individer inte i nämnvärd grad påverkas av att vi använder effektivare kommunikationskanaler som t.ex. mobiltelefoner, mail och sociala medier.

- Läs mer om studien vid Univesity of Oxford här -- Tillbaka till nyheter -Följ med i diskussionen och få uppdateringar i ditt nyhetsflöde. Gilla Academic House på:

Följ oss på Facebook Se oss på LinkedIn
Projektprogrammet


Utveckla dina projekt med verktyg som hjälper er att lyckas. Academic House Projektprogram ger projektledare, beställare, projektägare och styrgrupp konkreta och praktiska metoder, strategier och mallar för framgångsrik projektledning.

 

 

 

Sagt av deltagare


"Kursledaren var väldigt bra! Bra material och mix mellan föreläsning och grupparbete. Jag har efter dessa två dagar förstått mitt projekts mål – vilket var ett helt annat än när jag kom hit – även om jag kommer arbeta med samma sak. Detta ger mig en mycket bättre bild av helheten och mitt ansvar."
Karin Bergqvist, Barnfonden

 

 

 

Minikurs ingår


För att förstärka effekten av din insats så bjuder vi på en extra halvdagskurs när du går en öppen utbildning.

 

 

 

Börja direkt när du bokar


Hos Academic House har du möjlighet att påbörja din utbildning direkt. I alla öppna kurser ingår en uppstartsdel som du får tillgång till när du anmäler dig.

 

 

 

Närmaste kursstarter


Praktisk projektledning 29-30 aug
Projektprogrammet 29 aug
Projektledning 1+2 29 aug
Presentationsteknik 11-12 sep
Chef- och Ledarprogrammet 16 sep
Ledarskap - Ny som chef 16-17 sep
Förändringsledning 18-19 sep
Personlig effektivitet 19 sep

 

 

 

Är ni flera personer?


Är ni flera personer som vill utveckla kompetens inom ledarskap, projekt eller affärsmannaskap? Då ska ni titta närmare på våra kurspaket.

 

 

 

Blogg & Nyheter


Så skapar du fokus som ledare
Surfar du i svartvitt?
Den nya chefens vanligaste misstag
Man kan ju säga tack!
Är du en nej-sägare?
Vad gör ni av era idéer?

 

 

 

Academic House-modellen


Alla öppna kurser innehåller förberedelse, kursdagar, uppföljning och en valfri minikurs. Vi ger dig stöd, träning och kunskap för att utveckla ditt ledarskap, dina projekt och din kommunikation.

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet