Koncentration tack!
Av: Anna Theisz Berglund
Har du ofta svårt att koncentrera dig och känner dig otålig? Leder det till att du hoppar mellan arbetsuppgifter, mailen och statusuppdateringar? Eller du kanske skriver och läser mail under möten för att effektivisera din dag med några minuter? Svarar du ja på detta så kan du lida av fenomenet ADT.
ADT står för Attention Deficit Trait och är ett begrepp som myntades av psykiatrikern Edward Hallowell. Efter att i över 25 år ha jobbat med människor som har diagnosen ADD (Attention Deficit Disorder) upptäckte han att många vuxna utvecklade liknade beteenden men utan att ha diagnosen. |
Personer som har ADD har ofta problem med koncentration, otålighet och svårigheter att göra en sak i taget. Men till skillnad från ADD så menar Hallowell att ADT enbart är en konsekvens av vår miljö och det samhälle vi lever i. Vår hjärna är nämligen inte skapad för att göra flera saker samtidigt.
Att det skulle finnas människor som är bra på att ”hålla många bollar i luften” är en myt som vetenskapen genom flera studier slagit hål på. Visst kan vi gå och prata samtidigt, men ju mer komplexa uppgifter vi parallellt försöker oss på desto mer fel blir det i slutändan. Till råga på allt så tar det också längre tid än om vi hade gjort en sak i taget.
På Academic House arbetar vi med att utveckla chefer, ledare och medarbetare inom alla yrkeskategorier, branscher, sektorer, organisationsformer och storlekar.
Under många år har vi ställt förberedande frågor till våra kursdeltagare. Frågor som handlar om förutsättningar och reflektioner kring deras arbeten. Fram till idag har 47% av alla dessa personer svarat att de upplever svårigheter med att fokusera på en sak i taget. Under kursen Personlig effektivitet framkommer dessutom ofta att den främsta tidstjuven som många upplever är att hoppa från uppgift till uppgift. |
47% av alla dessa personer har svarat att de upplever svårigheter med att fokusera på en sak i taget. |
Vi har idag många intryck och mycket information omkring oss som vår hjärna med dess begränsningar inte klarar av att hantera. Vi får därför svårt att se vad vi ska fokusera på. Koncentration blir som en direkt följd en bristvara. Den långsiktiga konsekvensen för detta är stress.
Jag får ofta frågan vad man kan göra åt detta och mitt främsta råd är: Tänk till före. Innan du dyker in i dagens skörd av uppgifter så ta en kort stund att fundera på vad målet för dagen är, vad är ditt fokus idag? Stäng sedan av allt som kan störa din koncentration.
Stäng av alla avsieringssignaler och pushnotiser som inte är beroende av målet med dagen. I alla fall när du behöver koncentration. Lägg undan mobil och dator under nästa möte. Och testa att göra en sak i taget. Se vad som händer. Vem vet, du kanske till och med får mer gjort.
Anna Theisz Berglund |
Det finns en stor mängd forskning kring hur multitasking och störningar påverkar oss. Två artiklar som du kan läsa mer i är:
- Multitasking: Swithing costs - (American Psychological Association)
- Overloaded Circuits: Why Smart People Underperform - (Harvard Business Review)
- Tillbaka till nyheter -
Följ med i diskussionen och få uppdateringar i ditt nyhetsflöde. Gilla Academic House på:
Projektprogrammet
Sagt av deltagare
Karin Bergqvist, Barnfonden
Minikurs ingår
Börja direkt när du bokar
Närmaste kursstarter
Är ni flera personer?
Blogg & Nyheter