Academic House
"Mycket nöjd, en av de bästa
kurserna jag deltagit i."
LÄS RECENSIONER
Academic House

Är du en ja- eller nej-sägare?


Av: Karl Fernström

Det brittiska parlamentet sa nej igår. Till allt. Nej till att lämna EU med ett hårt avtal. Nej till ett mjukt avtal. Nej till att lämna utan avtal. Och för säkerhets skull också nej till att rösta om saken.

Om du känner att du har svårt att säga nej i dina projekt eller i ditt ledarskap så verkar du ha en fantastisk källa att hämta strategier och mod i på andra sidan den engelska kanalen. Att säga nej är en utmaning för många människor. Vi vill gärna upplevas som goda medmänniskor, möjlighetsinriktade personer och positiva varelser.

konsten att säga nej

Vi vill ställa upp för varandra och inte upplevas som besvärliga. Att ”ha många järn i elden” är också något som ofta premieras i både sociala sammanhang och på lönesamtalet. Men du kan vinna mycket på att uttala de där tre så svåra bokstäverna. N. E. J.

För några år sedan genomfördes en studie på University of California som tittade på vad som händer hos personer som upplever svårigheter med att säga nej. Man fann tydliga samband mellan svårigheten att säga nej och stress, utbrändhet och depression.

Och detta är saker som påverkar vår EQ på ett negativt sätt. När vi är stressade, utbrända och deprimerade så har vi svårare att bry oss om andras upplevelser och känslor. Vilket ju är precis det som vi vill göra genom att säga ja. Och så är bollen i rullning.

Och detta är saker som påverkar vår EQ på ett negativt sätt

Om du känner att det ibland är svårt med ett nej, värdera istället dina ja. Fundera över vad ditt ja betyder för ditt fokus, dina andra uppgifter, dina intressen och även för själva uppgiften frågan gäller. Att göra många saker halvdant är sällan bättre än att göra få saker bra.

Försök även att blanda dina nej med ja. Få människor vill bli kända som notoriska nej-sägare. Blanda in ett ja då och då. Gör inte som det brittiska parlamentet. Men välj dina ja med omsorg.

 

Karl Fernström

Karl FernströmLäs mer om Karl 

Lär dig mer om planering, projektering och konsten att säga nej i kurserna:

- Personlig effektivitet -


- Praktisk projektledning -- Tillbaka till nyheter -Följ med i diskussionen och få uppdateringar i ditt nyhetsflöde. Gilla Academic House på:

Följ oss på Facebook Se oss på LinkedIn
Projektprogrammet


Utveckla dina projekt med verktyg som hjälper er att lyckas. Academic House Projektprogram ger projektledare, beställare, projektägare och styrgrupp konkreta och praktiska metoder, strategier och mallar för framgångsrik projektledning.

 

 

 

Sagt av deltagare


"Kursledaren var väldigt bra! Bra material och mix mellan föreläsning och grupparbete. Jag har efter dessa två dagar förstått mitt projekts mål – vilket var ett helt annat än när jag kom hit – även om jag kommer arbeta med samma sak. Detta ger mig en mycket bättre bild av helheten och mitt ansvar."
Karin Bergqvist, Barnfonden

 

 

 

Minikurs ingår


För att förstärka effekten av din insats så bjuder vi på en extra halvdagskurs när du går en öppen utbildning.

 

 

 

Börja direkt när du bokar


Hos Academic House har du möjlighet att påbörja din utbildning direkt. I alla öppna kurser ingår en uppstartsdel som du får tillgång till när du anmäler dig.

 

 

 

Närmaste kursstarter


Praktisk projektledning 29-30 aug
Projektprogrammet 29 aug
Projektledning 1+2 29 aug
Presentationsteknik 11-12 sep
Chef- och Ledarprogrammet 16 sep
Ledarskap - Ny som chef 16-17 sep
Förändringsledning 18-19 sep
Personlig effektivitet 19 sep

 

 

 

Är ni flera personer?


Är ni flera personer som vill utveckla kompetens inom ledarskap, projekt eller affärsmannaskap? Då ska ni titta närmare på våra kurspaket.

 

 

 

Blogg & Nyheter


Så skapar du fokus som ledare
Surfar du i svartvitt?
Den nya chefens vanligaste misstag
Man kan ju säga tack!
Är du en nej-sägare?
Vad gör ni av era idéer?

 

 

 

Academic House-modellen


Alla öppna kurser innehåller förberedelse, kursdagar, uppföljning och en valfri minikurs. Vi ger dig stöd, träning och kunskap för att utveckla ditt ledarskap, dina projekt och din kommunikation.

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet