Academic House

Är du en ja- eller nej-sägare?


Av: Karl Fernström

Det brittiska parlamentet sa nej igår. Till allt. Nej till att lämna EU med ett hårt avtal. Nej till ett mjukt avtal. Nej till att lämna utan avtal. Och för säkerhets skull också nej till att rösta om saken.

Om du känner att du har svårt att säga nej i dina projekt eller i ditt ledarskap så verkar du ha en fantastisk källa att hämta strategier och mod i på andra sidan den engelska kanalen. Att säga nej är en utmaning för många människor. Vi vill gärna upplevas som goda medmänniskor, möjlighetsinriktade personer och positiva varelser.

konsten att säga nej

Vi vill ställa upp för varandra och inte upplevas som besvärliga. Att ”ha många järn i elden” är också något som ofta premieras i både sociala sammanhang och på lönesamtalet. Men du kan vinna mycket på att uttala de där tre så svåra bokstäverna. N. E. J.

För några år sedan genomfördes en studie på University of California som tittade på vad som händer hos personer som upplever svårigheter med att säga nej. Man fann tydliga samband mellan svårigheten att säga nej och stress, utbrändhet och depression.

Och detta är saker som påverkar vår EQ på ett negativt sätt. När vi är stressade, utbrända och deprimerade så har vi svårare att bry oss om andras upplevelser och känslor. Vilket ju är precis det som vi vill göra genom att säga ja. Och så är bollen i rullning.

Och detta är saker som påverkar vår EQ på ett negativt sätt

Om du känner att det ibland är svårt med ett nej, värdera istället dina ja. Fundera över vad ditt ja betyder för ditt fokus, dina andra uppgifter, dina intressen och även för själva uppgiften frågan gäller. Att göra många saker halvdant är sällan bättre än att göra få saker bra.

Försök även att blanda dina nej med ja. Få människor vill bli kända som notoriska nej-sägare. Blanda in ett ja då och då. Gör inte som det brittiska parlamentet. Men välj dina ja med omsorg.

 

Karl Fernström

Karl Fernström

Kontakta Karl

Läs mer om Karl 

Lär dig mer om planering, projektering och konsten att säga nej i kurserna:

- Personlig effektivitet -


- Praktisk projektledning -- Tillbaka till nyheter -Följ med i diskussionen och få uppdateringar i ditt nyhetsflöde. Gilla Academic House på:

Följ oss på Facebook Se oss på LinkedIn
Projektprogrammet

Utveckla dina projekt med nya verktyg. Projektprogrammet ger dig som projektledare, beställare, projektägare eller styrgruppsmedlem metoder och tillvägagångssätt för att lyckas.


Referenser

"Kursledaren var väldigt bra! Bra material och bra mix mellan föreläsning och grupparbete. Jag har efter dessa två dagar förstått mitt projekts mål – vilket var ett helt annat än när jag kom hit – även om jag kommer arbeta med samma sak. Detta ger mig en mycket bättre bild av helheten och mitt ansvar."
Karin Bergqvist, Barnfonden


Minikurs ingår!

För att förstärka effekten så bjuder vi på en extra halvdagskurs när du går en öppen utbildning hos oss.


Starta direkt när du bokar

Hos Academic House kan du påbörja din utbildning direkt. I alla öppna kurser ingår en uppstartsdel som du får tillgång till direkt när du anmäler dig.


Utveckla dig i:

Praktisk projektledning

2-3 feb

Leda på distans

4 feb

Presentationsteknik

7-8 feb

Personlig effektivitet

10 feb

Praktisk projektledning

16-17 feb

Förändringsledning

9-10 mar

Feedback

11 mar

Ledarskap - Ny som chef

14-15 mar

Skapa förändring tillsammans

Har du kollegor som också har behov av kompetensutveckling inom ledarskap, projekt eller affärsmannaskap? Då ska du titta närmare på Academic House kurspaket.


Blogg & Nyheter

Stöd för kompetensinsatser

Surfar du i svartvitt?

Den nya chefens vanligaste misstag

Man kan ju säga tack!

Är du en nej-sägare?

Vad gör ni av era idéer?


Academic House-modellen

Alla öppna kurser innehåller förberedelse, kursdagar, uppföljning och en valfri minikurs. Vi ger dig stöd och kunskap för att utveckla ditt ledarskap, dina projekt och din kommunikation.

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet