Academic House
"Mycket nöjd, en av de bästa
kurserna jag deltagit i."
LÄS RECENSIONER
Academic House

Vad gör ni av alla era kreativa idéer?


Av: Anna Theisz Berglund

Inte ligger väl era kreativa lösningar och skräpar i hurtsen eller i mappen med namnet ”Idéer att ta tag i när vi har tid över”? Om de gör det så kan det vara en bra idé att se över ert kreativa utrymme på din arbetsplats. Utan kreativitet och kreativa miljöer så är det svårt att utvecklas som organisation och hitta det där som gör verksamheten unik.

Vad behövs för att skapa en kreativ miljö på våra arbetsplatser? För att svara på det så behöver vi först reda ut vad begreppet kreativitet står för. Din första tanke är kanske den konstnärliga kreativiteten och stora genier som exempelvis Goethe, Mozart och Michelangelo.

kreativ arbetsmiljö

Tyvärr får den bilden oss vanliga dödliga att tänka att kreativitet inte är något som återfinns i vår egen genuppsättning. Men lika kreativa som Goethe, Mozart och Michelangelo har även Steve Jobs, Mark Zuckerberg och Boyan Slat (jo, googla honom om du inte känner igen namnet) varit.

Utgår vi bara från begreppet kreativitet så betyder det skapande, nydanande och produktiv enligt SAOL. Och då kan vi faktiskt alla vara kreativa. Det kreativa arbetet handlar om att hitta andra lösningar på ett problem än de uppenbara, att våga se problemet från ett annat perspektiv. Det vill säga att helt enkelt tänka utanför den så kända boxen.

Men för att hamna där så måste vi först tömma det som finns inuti boxen. Det betyder att de första hundra idéerna troligtvis inte är de mest unika och revolutionerande. Först någonstans vid den hundraförsta idén och framåt så börjar det bli intressant. Det som dock behövs är kunskap inom området, kreativa verktyg, förutsättningar och inte minst, en stor dos motivation.

Den största utmaningen idag och det som ofta brukar dyka upp som en fråga i våra utbildningar och workshops är att skapa en tillåtande miljö. Det är okej att komma med de knasiga, galna idéerna och det är viktigt att vi inte censurerar oss så som vi är vana vid. Det bygger på tillit i arbetsgruppen, högt i tak och en inte alltför homogen gruppsammansättning.

Det betyder att de första hundra idéerna troligtvis inte är de mest unika och revolutionerande

Just tilliten och modet är nog den största utmaningen i en värld som i mångt och mycket präglas av värderande och rädsla för att misslyckas. Men utan de förutsättningarna så kommer du definitivt att missa unika tankar och idéer.

Det kan vara utmanande att skapa den kreativa arbetsplatsen. Men genom att som kollega, som chef eller som företagsledare uppmuntra nytänkande och tillåta fel så kan vi komma en bra bit på väg. Sätt av tid för att låta idéerna flöda och nå fram till de originella idéerna.

Välj ut de som går att utveckla och testa dem. Vad kan gå fel? Få framgångssagor, som t ex Boyan Slat, är sprungna ur rädsla. Så våga lita på er kreativa förmåga, ta tillvara på den och kör.

 

Anna Theisz Berglund

Anna Theisz Berglund 

Lär dig mer om kreativitet och hur vi fungerar i kreativa miljöer:

- Kreativ idéutveckling -


- Din hjärna på jobbet -- Tillbaka till nyheter -Följ med i diskussionen och få uppdateringar i ditt nyhetsflöde. Gilla Academic House på:

Följ oss på Facebook Se oss på LinkedIn
Projektprogrammet


Utveckla dina projekt med verktyg som hjälper er att lyckas. Academic House Projektprogram ger projektledare, beställare, projektägare och styrgrupp konkreta och praktiska metoder, strategier och mallar för framgångsrik projektledning.

 

 

 

Sagt av deltagare


"Kursledaren var väldigt bra! Bra material och mix mellan föreläsning och grupparbete. Jag har efter dessa två dagar förstått mitt projekts mål – vilket var ett helt annat än när jag kom hit – även om jag kommer arbeta med samma sak. Detta ger mig en mycket bättre bild av helheten och mitt ansvar."
Karin Bergqvist, Barnfonden

 

 

 

Minikurs ingår


För att förstärka effekten av din insats så bjuder vi på en extra halvdagskurs när du går en öppen utbildning.

 

 

 

Börja direkt när du bokar


Hos Academic House har du möjlighet att påbörja din utbildning direkt. I alla öppna kurser ingår en uppstartsdel som du får tillgång till när du anmäler dig.

 

 

 

Närmaste kursstarter


Praktisk projektledning 29-30 aug
Projektprogrammet 29 aug
Projektledning 1+2 29 aug
Presentationsteknik 11-12 sep
Chef- och Ledarprogrammet 16 sep
Ledarskap - Ny som chef 16-17 sep
Förändringsledning 18-19 sep
Personlig effektivitet 19 sep

 

 

 

Är ni flera personer?


Är ni flera personer som vill utveckla kompetens inom ledarskap, projekt eller affärsmannaskap? Då ska ni titta närmare på våra kurspaket.

 

 

 

Blogg & Nyheter


Så skapar du fokus som ledare
Surfar du i svartvitt?
Den nya chefens vanligaste misstag
Man kan ju säga tack!
Är du en nej-sägare?
Vad gör ni av era idéer?

 

 

 

Academic House-modellen


Alla öppna kurser innehåller förberedelse, kursdagar, uppföljning och en valfri minikurs. Vi ger dig stöd, träning och kunskap för att utveckla ditt ledarskap, dina projekt och din kommunikation.

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet